Hem Släktforskning Melsie Pearson En gammal bibel

Historien om att aldrig ge upp letandet efter släktingar.


kristberg kristberg

I början på 1990-talet hittade jag en okänd halvsyster till min mormors pappa, Hjalmar Nilsson, f. 1873 i Kristberg, Östergötland. Hon hette Anna Maria Nilsdotter, f. 1863 i Tjällmo och hade flyttat med sina föräldrar till Kvarn i Kristbergs socken i Östergötland. Hon började arbeta som piga på gårdarna i och omkring Kvarn och var anställd på Kvarns herrgård när hon utvandrade till Nordamerika 1891.

Det blev min start till att försöka hitta utvandrade personer i USA.

På den tiden fanns det inte tillgång till internet så det var inte så lätt att leta i utländska arkiv utan att besöka dessa länder. Jag hade därför ingen framgång i mitt letande.


Åren gick och jag ägnade mig åt annat. Omkring år 2000 hade jag lagt ut mitt släktträd på min hemsida och jag kontaktades av en okänd släkting, Carin Swartling i Västerås. 2003 skickade hon ett vykort som var taget i USA och föreställde hennes mammas kusin, Melsie Pearson. Vykortet var taget omkring 1920-25. Carins morfar var halvbror till Anna Maria Nilsdotter och kortet skulle alltså föreställa hennes dotter.

kristberg

På baksidan av kortet stod Melsie Person kommer för att gratulera Lina Majgret på sin födelsedag 5 år.

Nu hade jag fått ytterligare ett namn att söka på och nu hade internet börjat komma igång och det fanns lite att hitta på nätet. Det gick dock inte så bra att hitta henne på Ellis Island, som grundades först året efter, 1892.

Jag letade då på Castle Garden som var föregångare till Ellis Island men det gav inte heller något.
Även sökningar i Boston och i Kanada var resultatlösa.
Jag ägnade mycket tid åt att försöka hitta denna Melsie Person men lyckades inte komma någonstans.

kristberg

När Ancestry lanserade sin hemsida med inbyggt släktforskningprogram, och tillgång till en mängd amerikanska arkiv underlättade det att finna Anna-Maria.

Genom att skapa ett släktträd hos dem gick det att söka personerna i släktträdet och arkiv-matchningar strömmade in. Det kom tips som jag först förkastade, i dem hette hon Annie Carlson och det stämde inte alls. Däremot stämde hennes ålder och födelseort. Enligt de amerikanska Census-uppgifterna stod hon som änka och hade tre barn och kallades bonde. Det stora genombrottet kom då Svensk-Amerikanska kyrkböckerna släpptes på ArkivDigital och Ancestry. Nya sökningar ledde till att jag lyckades identifiera henne i Saron Church i Lancaster, Kittson County, Minnesota.

Dessa kyrkböcker var upplagda ungefär som svenska kyrkböcker och de var skrivna på svenska.

kristberg kristberg

Anna-Maria hade gift sig 1892 med Claes Robert Carlsson från Tjällmo, som varit dräng på torpet Paris under Unnekulla i Kristberg, vilket låg bara några hundra meter ifrån där Anna Maria arbetade. Troligen kände de varandra innan Anna-Maria utvandrade. Dottern Melsie fanns inte upptagen i boken.


SENSUS

Med hjälp av Ancestry hittades en Folkräkning från 1930, i den står att Anna-Marias dotter Lilly bor med sin man och två barn bor hos sin mamma som kallas Anna Carlson. Ett av Lillys barn hette Melsie! Det var alltså ett barnbarn till Anna-Maria och inte ett eget barn. Ytterligare hjälp från släktforskare via Ancestry gav info om att Melsie skulle ha dött 1938 men inga dokument om vad som hänt henne gick att finna. Däremot fanns en uppgift om att i början av januari 1938 gifte hon sig med Thedore Carlson.

SENSUS

För att få veta mera reste vi till Minnesota i maj 2019 och hade som mål leta på plats. I Minnesota finns ett system med Museum/Historical center som har arkivmaterial och kunnig personal som är behjälpliga med att svara på frågor och leta fram material. Det finns ett sådant i varje County. Vi fick tips om att besöka Kittson County Historical Center i Lake Bronson där vi blev väl mottagna och de hjälpte oss med att plocka fram det material som de trodde kunde hjälpa oss i sökandet.
Melsies dödsnotis hittades snabbt av personalen på museet och i den fick vi veta att Melsie hade gått bort i barnsäng. Både hon och barnet gick förlorade.
Anna Maria Nilsdotter skulle vara begravd på Saron Cemetary i Lancaster. Vi undersökte detta på plats men hittade ingen gravsten efter henne. Däremot fann vi gravstenen efter hennes man Claes Robert Carlsson.

Karen

När vi var pÃ¥ Museet i Lake Bronson kom det in en försynt kvinna som hette Karen Isacson och sökte oss. Det visade sig att Karen som var född Carlson och bodde i Hallock, Kittson County har en koppling till Melsies man Theodore Carlsson.
Nio år efter Melsies bortgång gifte han om sig med Karens mamma och de fick tillsammans Karen. Theodore berättade aldrig för Karen att han varit gift tidigare och att det fanns ett litet barn som inte överlevde och som var ett halvsyskon till henne. Däremot hade hennes mamma vid ett tillfälle berättat den sorgliga historien om Melsie och halvsyskonet och visat henne Melsies gravsten.

Karen

Karen Isacson tog oss med till kyrkogården Greenwood Cemetary i Hallock där Melsie var begravd och där väntade hennes man Robert.


De visade oss gravarna efter Melsie och hennes man Theodore Carlson och flera andra efter andra släktingar.
De tog oss sedan med till stadens enda restaurang där vi även fick träffa en man som kunde Svenska. Det var en häftig upplevelse efter att ha pratat engelska med alla andra.

Under vår resa hade vi fått hjälp av en annan släkting i Minneapolis, Lee Carlson och hans systerdotter Denise Nordling. De stod till och med och väntade på oss på flygplatsen när vi anlände och det kändes som om vi alltid hade känt dem. Helt underbara och vänliga människor.
De visade oss runt i Minneapolis och vi fick även se deras fotoalbum från då de växte upp i norra Minnesota där Kittson County ligger. Efter nästan 30 års letande hade jag nu hittat platsen där Anna Maria hade levt i USA. Jag hade också hittat gravstenarna efter hennes man och hennes barnbarn i Kittson county, Minnesota, USA.

Karen

Som en extra bonus hade Lee kontaktat barn barns barn till Anna Maria Nilsdotter. De bodde runt S:t Paul så vi träffades där innan vi skulle åka hem. De hette Jeff och Jeri Carlson. De hade även ytterligare två syskon men de kunde inte komma.
Jag fick även ett foto av huset där Anna Maria och Robert bott.
Huset till höger är ladan och boningshuset är längst till vänster.

Minnesota 2019.